" alt="banner-image">

Historie

De Aardappelziekte

De aardappelziekte of phytophthora  is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door een oömyceet, genaamd Phytophthora Infestans. Oömyceten lijken erg op schimmels maar zijn het niet, ze worden ook wel pseudoschimmels genoemd. De ziekte zorgt voor bladverkleuring en het afsterven van blad en stengels en uiteindelijk veroorzaakt ze knolrot. De aardappel is er heel gevoelig voor. In koude natte zomers kan de ziekte zich snel verspreiden. 

De ziekte overwintert veelal in besmette knollen die achterblijven op het land. Daarom is bedrijfshygiëne belangrijk ten aanzien van achtergebleven knollen en afvalhopen. De laatste jaren is de ziektedruk sterk toegenomen door de agressiviteit van de pseudoschimmel. 

De ziekte is wel met chemische middelen te bestrijden. Boeren werken met geavanceerde computersystemen om deze bestrijdingen zo optimaal mogelijk uit te voeren en daarbij zo weinig mogelijk (dure) middelen te gebruiken. Ook komen er steeds meer nieuwe resistente rassen op de markt die niet vatbaar zijn voor de ziekte.