Tegengaan van voedselverspilling

Voor de aardappelverwerkende industrie is het verminderen van voedselverspilling een belangrijk doel, waarbij ook flinke vooruitgang wordt geboekt. Daarnaast kunnen consumenten helpen om voedselverspilling tegen te gaan.

In de aardappelindustrie wordt voedselverspilling op verschillende manieren tegengegaan. Kleine aardappels, die vroeger weggingen als veevoer, worden nu verwerkt tot allerlei producten, zoals pommes duchesse. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor snijverliezen die ontstaan bij de productie van frites.

Consumenten kunnen ook helpen bij het tegengaan van voedselverspilling door de juiste portie aardappels te kopen en te bereiden zodat niets hoeft te worden weggegooid. Wil je als consument een product met 100% benutting van de grondstof, eet dan de aardappel met schil of kies dan voor aardappelwedges met schil. Dan wordt er helemaal niets van de aardappel weggegooid.

Verpakkingen

Verpakkingen hebben een belangrijke functie voor de houdbaarheid van aardappels. Een goede verpakking regelt op de juiste wijze licht en lucht en daarmee een zo lang mogelijke houdbaarheid en een zo klein mogelijk risico op verspilling.

Veel gebruikte materialen voor aardappelverpakkingen zijn:

Papier of karton 
Papier en karton houden het licht uit de verpakking en voorkomen daardoor groenkleuring van de aardappel. Nadeel is dat de consument geen zicht heeft op het gekochte product. Dit wordt vaak ondervangen door een beperkt ‘kijkvenster’.  Ook kunnen papier en karton niet goed tegen vocht.

Netzakken
Netzakken zijn goedkoop, worden vaak gebruikt voor grotere verpakkingen en geven goed zicht op het gekochte product. Het product blijft in een netzak mooi droog, door de luchtdoorlaatbaarheid ervan. Het nadeel van netzakken is dat lichtinval en luchtsamenstelling in de zak niet goed geregeld kunnen worden, wat de houdbaarheid van het product beperkt.   

Plastic
Plastic biedt de mogelijkheid om via uitgekiende perforatie de luchtsamenstelling in de verpakking te beïnvloeden, waardoor kieming kan worden tegengegaan en houdbaarheid wordt verbeterd. Dit beperkt de derving in de winkel en thuis.

Er vinden continu ontwikkelingen plaats op het gebied van milieuvriendelijke verpakkingen. Het gaat dan om materialen en drukinkten, maar ook om een milieuvriendelijk productieproces van verpakkingen.


Bronnen gebruikt op deze pagina:
Natuurlijk verpakt, 2011