" alt="banner-image">

Gezondheid

Sporten en afslanken

Wat doet de aardappel voor sporters en mensen die willen afslanken? De aardappel bevat voedingsstoffen die een belangrijke functie kunnen hebben voor specifieke doelgroepen.

Sporters

Aardappels bevatten koolhydraten, de belangrijkste energiebron voor sporters. Koolhydraten worden in het lichaam afgebroken tot glucose. Het benutten van glucose als energiebron heeft voordelen omdat het snel beschikbaar is en omdat er voor de verbranding ervan minder zuurstof nodig is dan voor de verbranding van vet, waardoor het een efficiëntere energiebron is. Aardappels bevatten daarnaast vitamine B6. Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, met name voor de afbraak en opbouw van eiwitten en glycogeen. Glycogeen is opgeslagen in onze spieren en bestaat uit een lange keten van glucosemoleculen die de spieren van energie kunnen voorzien. Topsporters proberen door grote hoeveelheden koolhydraatrijke voeding te eten voor een wedstrijd (‘koolhydraten stapelen’) een zo groot mogelijke voorraad glycogeen aan te leggen om hun energievoorraad te vergroten. 

Vitamine B6 speelt ook een rol in de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar onze lichaamscellen, waaronder onze spieren. Ze spelen daarmee een rol in het vrijmaken van energie. Glucose kan ook zonder zuurstof (anaeroob) verbrand worden, maar daarbij ontstaat melkzuur en dus verzuring van de spieren, waardoor spierpijn ontstaat. Rode bloedcellen zijn dus belangrijk voor ons uithoudingsvermogen. 

Kalium is een andere belangrijke voedingsstof voor sporters, die je door het eten van aardappels binnenkrijgt. Kalium draagt bij aan het goed werken van de spieren. Kalium is namelijk nodig om zenuwprikkels goed te geleiden, waardoor spieren zich samentrekken. 

Aardappels zijn ook een bron van vitamine C, dat een rol speelt in het vrijmaken van energie in het lichaam en dat bijdraagt aan een goed functionerend immuunsysteem tijdens of na intensieve lichamelijke activiteit. Het is daarnaast nodig voor de opname van ijzer, dat op zijn beurt nodig is voor het zuurstoftransport door ons lichaam via de rode bloedcellen.

Mensen die willen afslanken

Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst, en passen daarmee goed in een voedingspatroon van mensen die willen afslanken. Daarnaast bevatten aardappels voedingsvezels. Voedingsvezels leveren geen calorieën, maar ze geven wel een verzadigd gevoel waardoor je langer vol zit en minder snel geneigd bent meer te eten dan nodig. Uit een studie uit 1995 die de verzadigende werking van 38 verschillende voedingsmiddelen met elkaar vergeleek, bleek zelfs dat gekookte aardappels de grootste verzadigende werking hadden.


Bronnen gebruikt op deze pagina:
Generic Nutrition & Function Health Claims For European Potatoes
A satiety index of common foods, Holt et al., Eur J Clin Nutr., 1995