" alt="banner-image">

In de keuken

Koelverse aardappelen

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van koelverse aardappelen. Kijk maar in de koeling van de supermarkt: het aanbod wordt steeds groter.

Het grote voordeel van koelverse aardappelen is het gebruiksgemak:

  • Ze zijn panklaar, je hoeft alleen nog maar water, boter of olie toe te voegen
  • Je hebt geen groenafval
  • Je krijgt geen vieze handen
  • De maaltijd staat snel op tafel

Voordat koelverse aardappelen voor de consument in de koeling liggen, zijn ze met zorg verwerkt. De aardappelen worden (indien nodig) gewassen, dun geschild, kort voorgekookt of helemaal gegaard en vervolgens verpakt. Dit gebeurt allemaal onder geconditioneerde omstandigheden en in korte tijd. Hierdoor behouden de aardappelen zoveel mogelijk hun vitamines, vezels en mineralen en blijft de kwaliteit optimaal.

Bewaren van koelverse aardappelen

De koelverse verpakte aardappelen hebben een houdbaarheid van ongeveer een week. De houdbaarheidsdatum staat altijd op de verpakking. Na opening van de verpakking wordt aangeraden om de inhoud binnen 1 dag te gebruiken.

De meeste koelverse aardappelproducten worden verwerkt zonder gebruik van conserveermiddelen of andere hulpstoffen. Wanneer wel conserveermiddelen of andere hulpstoffen toegevoegd zijn, dan wordt dit uiteraard op de verpakking vermeld bij de ingrediëntendeclaratie.

Naast de koelverse aardappelen met een houdbaarheid van circa een week zijn er ook aardappelen met een vergelijkbare verwerking, maar die vervolgens vacuüm verpakt en vervolgens in de verpakking gepasteuriseerd worden. Deze producten zijn een maand houdbaar doordat ze een extra verhittingsstap in de verpakking hebben ondergaan. Ook hierbij is het gebruiksgemak hoog. Deze aardappelen zijn al helemaal gaar en je hoeft ze alleen maar op te warmen.

Veel variatie

Van éénpersoonsverpakkingen tot voordeelverpakkingen voor grote gezinnen, je kunt bijna elke gewenste hoeveelheid terugvinden in het koelschap. Maar niet alleen de keuze in portiegrootte is enorm. Koelverse aardappelen zijn verkrijgbaar als naturel variant en met of zonder schil. Aardappels kunnen daarnaast een dressing, topping of kruiden hebben. Deze producten kunnen toevoegingen als zout, suiker (bijvoorbeeld in de vorm van dextrose) en/of vet (bijvoorbeeld plantaardige olie of boter) bevatten. Op het etiket van deze producten is altijd de precieze voedingsinformatie terug te vinden.

Tot slot zijn er bijvoorbeeld ook koelverse aardappelen in de vorm van puree of gratin, pofaardappelen en ovenaardappeltjes met bijvoorbeeld rozemarijn.