" alt="banner-image">

Gezondheid

Voedingsvezels

De aardappel is een bron van voedingsvezels. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Ook geven voedingsvezels een verzadigd gevoel na het eten. Er bestaan oplosbare voedingsvezels en onoplosbare. De aardappel bevat beiden, maar in hogere mate de onoplosbare voedingsvezels*. Voedingsvezels in zijn totaliteit zijn belangrijk voor de gezondheid.

Voedingsvezels en gezondheid

Voedingsvezels zijn belangrijk, omdat ze zorgen voor een goede darmwerking en ze zorgen voor een voldaan gevoel na een maaltijd. Bepaalde type voedingsvezels hebben ook een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Dit type vezel zit vooral in groenten en fruit en in beperkte mate in de aardappel.

Inname van voedingsvezels

Volwassen Nederlanders zouden dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvoedingsvezels moeten eten. Het lukt de meeste mensen echter niet om deze aanbeveling te halen. Volwassen Nederlanders eten gemiddeld 20 gram voedingsvoedingsvezels, waarbij de vezelinname van mannen iets hoger is dan die van vrouwen (M=22 g/dag, V=18g/dag). Bron: Voedselconsumptiepeiling 2012-2016. Het eten van aardappels draagt bij aan het verhogen van de vezelinname. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de hoeveelheid voedingsvezels in verschillende bereidingen van aardappels, rijst en pasta.

Bron: nevro-online 2020

Voedingsvezels in aardappel

Hoewel aardappelen geen vezelrijk voedsel zijn, kunnen zij een belangrijke bron van voedingsvezels zijn voor degenen die ze regelmatig eten. Het vezelgehalte van de aardappel is het hoogst in de schil. In feite, wanneer je de schil zou indrogen zou deze voor 50% uit vezel bestaan.

De type voedingsvezels die in aardappels zitten zijn pectine, cellulose en hemicellulose. Dit zijn hoofdzakelijk onoplosbare voedingsvezels. Daarmee bedoelen we voedingsvezels die onverteerd in de dikke darm aankomen en daar door de darmbacteriën gefermenteerd worden. De verhouding oplosbare en onoplosbare voedingsvezels in aardappels is 20% vs 80%*. Gezonde darmbacteriën hebben een gunstige effect op de regulering van het bloedsuikergehalte in het lichaam alsmede het op peil houden van het cholesterolniveau in het lichaam

Resistent zetmeel

Resistent zetmeel, ook wel resistant starch, genoemd, wordt ook tot de voedingsvezels gerekend. Net als andere soorten vezel wordt resistent zetmeel niet door je lichaam verteerd, maar vormt het een voedingsbodem voor de darmbacteriën. Op deze wijze draagt het bij aan een gezonde darmwerking.

Aardappels bevatten van nature resistent zetmeel, dat tijdens het koken (garen) van de aardappels wordt omgezet in zetmeel dat ons lichaam wel kan verteren. Zetmeel in die vorm levert ons lichaam energie. Als de gekookte aardappels vervolgens afkoelen, wordt een deel van het verteerbare zetmeel weer omgezet in resistent zetmeel (het zogenaamde geretrogradeerd zetmeel) en dus in voedingsvezels. Op die manier kun je door aardappels koud te eten (bijvoorbeeld in een aardappelsalade) je vezelinname verder verhogen.

* Carbohydrates, Dietary Fiber, and Resistant Starch in White Vegetables:
Links to Health Outcomes,
Adv Nutr. 2013 May; 4(3): 351S–355S.


Bronnen gebruikt op deze pagina:

Food-info
Het Voedingscentrum – Voedingsvezels

Healthline.com: Other Plant Compounds