" alt="banner-image">

In de keuken

Bewaren mag in de koelkast

Wat is de beste plek om aardappels thuis te bewaren?

Wij adviseren om aardappels in de koelkast te bewaren. Dit geldt zowel voor koelverse als ongeschilde aardappels. De enige uitzondering betreft aardappels om thuis frites van te bakken. Bewaar deze op een koele donkere plek.

Tot voor kort werd algemeen gedacht dat het bewaren van aardappels buiten de koelkast moest. Dat het advies nu anders luidt heeft een aantal goede redenen:

1.   Vroeger was het gebruikelijk om aardappels in de kelder te bewaren. Tegenwoordig hebben weinig woningen nog een dergelijke koele opbergruimte en worden aardappels vaak op een te warme en soms ook te lichte plaats bewaard. Het gevolg is dat ze al na enkele weken slap worden als gevolg van vochtverlies. Ook kunnen zich uitlopers vormen en onder invloed van licht ontstaan groene plekken. De koele en donkere kelder blijft een prima bewaarplek, maar als je die niet hebt is de koelkast het goede alternatief.

2.   In het verleden werden aardappels veelal ongewassen en in grote zakken van 5 of 10 kg verkocht. Uiteraard niet praktisch voor in de koelkast. Tegenwoordig zijn de aardappels in de supermarkt allemaal gewassen en vrij van grond en worden de verpakkingen steeds kleiner. De grond die er vroeger rond de aardappels zat, had echter ook een functie: Het zorgde voor bescherming en een langere houdbaarheid. Dankzij het wassen zijn de knollen tegenwoordig mooi schoon, maar de houdbaarheid is wel korter. Dat geeft een extra reden om de aardappels in de koelkast te bewaren. 

3. Een andere, meer theoretische reden om aardappels niet in de koelkast te bewaren is dat bij lage temperaturen versuikering optreedt. In theorie is dat mogelijk, maar in de praktijk duurt dat weken. Alleen voor aardappels om thuis frites van te maken moet iedere kans op versuikering worden vermeden. Dit omdat anders de frites te bruin kan worden bij het bakken.

4.   Een laatste reden is het tegengaan van voedselverspilling. Door aardappels in de koelkast te bewaren wordt de houdbaarheid verlengd. Hierdoor is de kans dat de aardappels weggegooid worden kleiner.

Bewaaradvies

Bewaar aardappels wel in de koelkast, tenzij er frites van gemaakt worden.  Zoek hiervoor en voor te grote verpakkingen een koele donkere plek. 

Koelverse verpakte aardappelen hebben een houdbaarheid van ongeveer een week. Na opening van de verpakking wordt aangeraden om de inhoud binnen 1 dag te gebruiken. Vacuüm verpakte en gepasteuriseerde aardappelen zijn een maand houdbaar in de koelkast.