Pieperweetjes

In 2021 hebben we een groot pieper-onderzoek onder 1000 consumenten laten doen. Zo blijkt dat hoe ouder je bent hoe vaker de aardappel op je bord ligt. Lees hieronder nog meer leuke pieperweetjes.

Hoe ouder je bent hoe vaker de aardappel op je bord ligt! Bij de helft van de 70 plussers ligt de aardappel minstens 4x per week op het bord. Onder jongeren onder de 30 is dit maar 15%. 

Op het platteland worden meer aardappels gegeten. 41% van de Nederlanders die op het platteland wonen, eten 4 keer in de week aardappels of vaker. Onder de inwoners van de grote steden is dit 20%. 

Gemiddeld eten 62% van de Nederlanders elke dag aan tafel. De helft (52%) van de jongeren eet elke dag aan tafel, en 82% van de ouderen. Een derde (30%) van de alleenstaanden eet nooit aan tafel. Gezinnen met thuiswonende kinderen eten juist weer wel vaak aan tafel: 72% elke dag.

87% van Nederland heeft voor voor 19.00 gegeten. 30% zit al voor 17.30 uur aan tafel. Het grootste deel schuift om 18.00 uur aan (37%). Op het platteland eet men het vroegst en in grote steden het laatst. Ouderen eten gemiddeld ook vroeger dan jongeren. Mensen met een hogere opleiding eten vaker later.

De grootste groep Nederlanders besteedt gemiddeld 20-30 minuten (43%) aan het bereiden van het eten. 8% doet er meer dan 45 minuten over en 4% is binnen een kwartiertje klaar. Dit zijn vooral eenpersoonshuishoudens..

79% van Nederland eet minstens 2 keer per week een AGV. 37% eet het 4 of meer keer per week. 

71% van Nederland vind de AGV een makkelijke manier om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Bijna niemand is het hiermee oneens. (25% neutraal, 52% eens, 19% helemaal eens). 

Sperziebonen zijn Nederlands favoriete groente bij de aardappels. Vooral bij ouderen is de sperzieboon met 70% op nummer 1. Bloemkool en broccoli volgen op 2 en 3. 

Witlof verdeelt de Nederlanders. 52% van de 60 plussers eet graag witlof bij aardappels, terwijl van de jongeren (18-30) maar 16% aangeeft het een van de favorieten te vinden. 

Paprika en ui zijn juist typisch groenten die jongeren (18-30) graag bij aardappelen eten goed (23%) en 70 plussers veel minder (4%). 

Een kwart van Nederland geeft aan altijd een stukje vlees te eten bij de AGV. En 75% van Nederland eet redelijk vaak een stuk vlees erbij. 

En de gehaktbal staat met stip op 1 als Nederlands populairste stukje vlees bij de aardappel. 24% van Nederland kiest hiervoor, en 70 plussers is dat 30%. Onder ouderen is de karbonade nog altijd populair met 17%. Jongeren kiezen naast de gehaktbal voor een burger (14%), schnitzel (13%), braadworst (13%) of biefstuk (11%). 

Vis is de favoriete vervanger van vlees bij een AGV. Bij jongeren is dat de vleesvervanger.

Maar 7% van Nederland eet maar heel soms aardappels. 75% van Nederland eet 2 of vaker in de week aardappels. 

Bloemkool is de meest Nederlandse groente, behalve onder 70 plusser, die kiezen toch voor de sperzieboon. 

Een derde van Nederland zegt niet te weten waar de aardappels vandaan komen. Vooral jongeren scoren hierin minder goed tov de ouderen (41% tov 14%). Maar 86% van de ouderen denken dat er jaarrond aardappels van Nederlandse bodem gekocht worden. 

Meer dan de helft (54%) van de aardappeleters prakt de aardappels. 

Boerenkool (34%) is de favoriete Nederlandse stamppot. Daarnaast is de stamppot met zuurkool bij ouderen populair en bij degenen onder de 40 de andijvie stamppot. 

Koken is nog altijd veruit de meest gebruikte vorm van aardappels bereiden (52%) gevolgd door bakken (17%) en Stampen (10%). 

Over het algemeen hebben vrouwen op koude dagen meer zin in aardappels dan mannen. (Winter 40% tov 28%, herfst 25% tov 20%). Mannen maakt het over het algemeen minder uit (70% tov 60%).