Duurzame verpakkingen

Hernieuwbaar: betekent dat verpakkingen gemaakt zijn van grondstoffen uit de natuur of landbouw die constant worden aangevuld. Het is dus wat anders dan herbruikbaar, waarbij een materiaal opnieuw gebruikt wordt.

Biologisch afbreekbaar: betekent dat een materiaal kan worden afgebroken door schimmels, planten, insecten of andere organismen. Hernieuwbare materialen zijn vaak biologisch afbreekbaar (maïs, hout, zetmeel), maar niet altijd, (garnalenschillen, rubber en dennenhars). Omgekeerd kunnen petrochemische stoffen soms ook worden afgebroken.

Compostbeerbaar: betekent dat een materiaal bij een industrieel composteringsproces bij 60-70 °C afbreekt. In een thuiscomposteringsproces lukt dit niet altijd, omdat daar veelal lagere temperaturen worden gehaald. Het in Nederland veel gebruikte PLA(polylactic acid)-folie  is composteerbaar, en het is milieuvriendelijker dan conventionele verpakkingen. Sommige biologische plastics worden zelfs gemaakt van aardappelresten. De composteerbare verpakking is te herkennen aan het kiemplantlogo. Deze verpakkingen mogen na gebruik bij het GFT-afval worden gedaan.


Bronnen gebruikt op deze pagina:
Natuurlijk verpakt, 2011