" alt="banner-image">

Aardappelteelt

De teelt van pootaardappels in stapjes

Op deze pagina wordt de teelt van pootaardappels stap voor stap beschreven.

Ter voorbereiding op de winter wordt er in oktober al begonnen met het ploegen van het land. Bij het ploegen wordt de grond tot dertig centimeter diep losgemaakt. Daarnaast zorgt het ploegen ervoor dat onkruid en plantenresten onder de grond verdwijnen.

In de winter vallen dan, door bevriezing van het vocht in de aarde, de kluiten uit elkaar. Dat is ideaal voor de structuur van de grond. Een goed verkruimelde grond zorgt ervoor dat de aardappelplanten in het voorjaar snel boven de grond uitkomen.

In het voorjaar, rond maart komen de pootaardappels aan op de boerderij. Voordat de pootaardappels de grond ingaan worden ze nog even in de schuur bewaard. Dit zorgt voor stevige uitlopers die weer een snelle opkomst van de aardappelplant verzorgen.

In april worden de akkers klaargemaakt, de grond wordt vlak en los gemaakt. Ook wordt de grond weer bemest als voeding voor de toekomstige aardappelplant. Vervolgens legt een pootmachine de aardappels in rijen en schuift er losse grond overheen. Deze rijen worden ruggen genoemd.

In mei worden de ruggen hoger gemaakt door middel van een rijenfrees. Hierdoor krijgen de planten voldoende losse grond om knollen te vormen en daarnaast maakt dit ook het oogsten makkelijker. Handige bijkomstigheid van het frezen is dat het ook het tegen onkruid onder de grond werkt.

Als de planten groot genoeg zijn begint de vorming van nieuwe knolletjes onder de grond. In de periode eind juni en het begin van juli vindt de selectie plaats. Alle velden worden meerdere keren plant voor plant gecontroleerd op de aanwezigheid van zieke planten. Bij het selecteren worden vooral planten met virusziekten verwijderd, omdat deze virussen met de pootaardappel over kunnen gaan naar de volgende generatie. Dit selecteren vergt veel ervaring en een geoefend oog en in deze periode zie je dan ook veel oudere telers in de velden.

Pootaardappels worden eerder gerooid dan gewone consumptieaardappelen. Dat is enerzijds omdat een pootaardappel niet te groot moet worden, maar de belangrijkste reden is dat hoe korter de plant op het veld staat, hoe minder kans insecten krijgen om virussen over te brengen.

In de tweede helft van augustus begint het rooien van de pootaardappels. Met behulp van een rooimachine worden ze uit de grond gehaald. Waarna ze naar een speciale bewaarschuur worden gebracht. In deze ruimte is het donker en wordt goed geventileerd. De temperatuur wordt op zo’n 4 a 5 °C gehouden.


Bronnen gebruikt op deze pagina:
Van knol tot aardappel