Passen aardappels in een duurzaam voedingspatroon?

Kun je door je keuze van de voedingsmiddelen op je bord invloed uitoefenen op het klimaat? Jazeker, zegt Hans Blonk. Op het Aardappelcongres hield hij een interessante lezing over voedingskeuzes en het klimaat.

Blonk ontwikkelde een computermodel waarmee je de klimaatimpact van voedingsmiddelen kunt bepalen. Dan zie je bijvoorbeeld dat runderbiefstuk van een vleeskoe een zeer grote klimaatbelasting heeft, maar ook dat gekookte aardappels een heel klimaatvriendelijke keuze zijn. 


Winst in de voedselketen

Blonk liet zien dat er in de keten van boer naar consument veel te winnen valt. Aan het begin van die keten, dus bij de producenten, zijn inmiddels al veel milieuvriendelijke maatregelen genomen. Maar juist aan het eind van de keten, bij de winkels en bij de consument, valt nog het meest te winnen. Dan gaat het niet alleen om de keuzes die je maakt, maar ook om verspilling. Consumenten gooien nog altijd veel eten weg, of gebruiken niet het hele product. Iets eenvoudigs zoals aardappels in de schil bereiden scheelt bijvoorbeeld al!


Van het seizoen

De beste keuzes voor het klimaat zijn plantaardige producten. En dan het liefst die van het seizoen en van eigen bodem. In de zomer zijn Hollandse aardbeien een prima keuze. Maar koop je aardbeien in de winter, dan belast je het klimaat net zoveel als dat je kip zou kopen! 
Als iedereen wat meer plantaardig zou eten, zou dat veel winst opleveren, aldus Blonk. Dat betekent echt niet dat we allemaal vegetarisch moeten gaan eten. Maar als we de huidige vleesconsumptie met 70% terugdringen, dan zouden we nog steeds gezond eten maar het klimaat een grote dienst bewijzen. Beste klimaatkeuzes zijn brood, aardappelen, peulvruchten en groenten.


Verspilling

Tot slot: consumenten gooien nog steeds veel eten weg. Gemiddeld is dat maar liefst 50 kilo per persoon per jaar! De adviezen van Blonk: koop niet meer dan je nodig hebt, manage je koelkast goed, weeg porties af bij het koken en bereid producten zoveel mogelijk met schil en al. En een tip bij de aardappels: bewaar ze in de koelkast, dan zijn ze beter houdbaar dan in een warmere omgeving.


Tekst: Karine Hoenderdos
Beeld: Mitchell van Voorbergen