Aardappel: de nieuwe groente?

Is de aardappel passé? Welnee, zegt foodtrendwatcher Marjan Ippel. Tijdens het Aardappelcongres liet ze zien dat de aardappel juist kansen heeft voor de toekomst, met name voor millennials.

 

Millenials zijn jong volwassenen die tussen 1979 en 2000 zijn geboren. Het zijn mensen die graag en veel uit eten gaan, die eten zien als ‘fun’ en onderdeel van hun lifestyle. Ze vinden het heel gewoon om een foto van hun maaltijd te plaatsen op Instagram.

 

Er wordt altijd gedacht dat millenials geen aardappeleters meer zijn. Ippel denkt echter van wel. In steeds meer restaurants worden aardappelen geserveerd. En dan niet alléén als frites, maar ook in trendy gerechten zoals curry’s, shepherds pie, de baked potato met groentenvulling en dé Instagramhit: de hasselback potato. Voor millenials is de aardappel een classic comfortfood. Ippel: ‘Ze doen bij wijze van spreken een moord voor een goede aardappelpuree. Zal wel komen omdat ze dat juist vaak thuis niet kregen. Toen moest het allemaal pasta, rijst en noedels zijn. De aardappelpuree doet ze denken aan die dierbare maaltijden bij oma.’

 

Het nieuwe vlees

Ippel noemde de aardappel het ‘nieuwe vlees”. Dat komt omdat-ie de eigenschap heeft om bij verhitting dankzij de reactie van Maillard een knapperig, bruin korstje te krijgen. De aardappel kan om die reden de rol van een stukje bruin gebakken vlees op het bord kleiner maken; het vlees naar de zijkant van het bord schuiven. Dat past ook prima in de trend om meer plantaardig te eten. Topkoks pleiten voor een verdeling van 80% plantaardig en slechts 20% dierlijke producten op het bord.

 

Aardappel = groente

Ippel vindt ook dat de aardappel als groente moet worden beschouwd in de voedingsleer. Qua voedingswaarde, zoals vitamines, mineralen en vezels, zijn aardappels gelijk aan groente. In de meeste landen ter wereld worden ze ook zo beschouwd. Alleen in Nederland wordt het als zetmeelcomponent beschouwd. Ze zou in haar jeugd een stuk minder vaak na het avondeten urenlang aan de eettafel hebben moeten blijven zitten tot ze het onooglijk hoopje groentes op haar bord had opgegeten, als haar moeder de aardappel gewoon als ook groente had beschouwd…


Tekst: Karine Hoenderdos
Beeld: Mitchell van Voorbergen