Vegan eten en de aardappel

Vegan eten is “hot”, vooral onder jongeren. Een vegan voeding bestaat voor 100 procent uit plantaardige producten: dus geen vlees, vis, eieren, zuivel en honing, maar juist veel granen, peulvruchten, aardappelen, fruit en groenten. Meestal zijn dierenleed, het milieu en gezondheid de redenen om vegan te gaan eten. Op het Aardappelcongres hield diëtist Lisa Steltenpool een warm pleidooi voor deze manier van eten.

'Het zou voor het milieu en onze gezondheid een stuk beter zijn als iedereen minder dierlijke producten en meer plantaardige producten zouden eten', zei Steltenpool. Een mooi streven is een voeding met 70 procent plantaardige producten. De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum bevelen ook aan om vaker plantaardige producten te eten. Op die manier krijgen mensen meer vitamines, mineralen en voedingsvezel binnen.

 

Vezelrijk

’Eet niet te weinig koolhydraten als je vegan gaat eten’, zei Steltenpool. Granen en aardappelen vullen de maag goed en leveren vezels, vitamines en mineralen. Verder worden er véél groenten en fruit gegeten in het vegandieet. ‘Ik adviseer dagelijks minstens 400 gram groenten en 400 gram fruit’, vertelde Steltenpool. Geen wonder dat vegan voeding vezelrijk is: gemiddeld krijgt men meer dan 50 gram voedingsvezels binnen. Daar varen de darmen wel bij!

Vegan eten betekent vaak ook puur en onbewerkt eten. Opvallend is Steltenpools visie op vet: liever onbewerkte producten als avocado, noten en zaden dan olie en margarine. ‘Olie en margarine zijn bewerkte producten van noten en zaden, je kunt beter de onbewerkte vorm eten’, vindt Steltenpool.
 

Aanvulling met B12

Overigens is een 100 procent plantaardige voeding niet helemaal volwaardig. Belangrijk aandachtspunt is vitamine B12, dat uitsluitend in dierlijke producten voorkomt. Steltenpool adviseert met klem om dit vitamine te nemen. Verder zijn vitamine D, jodium en omega 3 vetzuren punten van aandacht. Steltenpool: ’Vraag een advies op maat aan een diëtist’.


Tekst: Karine Hoenderdos
Beeld: Mitchell van Voorbergen