Paarse aardappelpuree

Jurriaan op Het Aardappelcongres in februari 2015.

Jurriaan op Het Aardappelcongres in februari 2015.

Dr. Jurriaan Mes werkt bij de Wageningen Universiteit en doet onder andere onderzoek naar voedselkwaliteit, en voeding en gezondheid. Hij is coördinator van FibeBiotics, een Europees project waarin onderzoek wordt gedaan naar vezels en gezondheid. Voor het Kennisplatform schreef hij een blog over paarse aardappels.

Wat is dat?’, vroegen de kinderen aan tafel. Er zitten paarse stukjes in de aardappelpuree, is dat wel goed? ‘Ja, heel goed’, zeiden mijn vrouw en ik in koor. ‘Ik heb vorige week toch een verhaal gehouden op een Aardappeldag in Amsterdam’, vertelde ik, ‘Nou, ze deelden daar hapjes met andere aardappelrassen uit en sommige daarvan waren paars, van zichzelf. Net als er wortelcultivars zijn met verschillende tinten oranje, geel en paars, of grapefruits met oranje of paars vruchtvlees, of tomaten in allerlei schakeringen van geel tot diep paars’. Ja die andere groenten en fruit hadden ze wel eens gezien maar deze paarse aardappels nog nooit. Verwerkt in zo’n aardappelpuree is dat heel decoratief, in een stamppot zou je er snel niets meer van zien, of je zou de hele stamppot ervan moeten maken maar dan nog kunnen de toegevoegde groenten overheersend zijn in kleur. 

Zelf ben ik, als luie kok die niet meer dan 30 minuten voor de maaltijdbereiding uittrekt, een groot liefhebber van stampotten. De ingrediënten kan je al geschild en gesneden kopen en ze zijn goed houdbaar (want ook boodschappen doe ik het liefst maar twee keer per week). Je hoeft ze alleen samen in één pan te gooien, te koken en je kan makkelijk de stampotten met kruiden of andere toevoegingen toch weer elke keer een iets andere smaak geven. In een gezin van vier personen gaat er dan al makkelijk 1000 g groente doorheen. Kijkend naar de nieuwe Schijf van Vijf dat een advies geeft van 250 g groente per dag zit je dan voor die dag al goed. 

Maar nog even terugkomend op de paars gekleurde aardappels, er zijn hele interessante studies gedaan naar gezondheidseffecten van de kleurbepalende componenten in groente en fruit. Vaak wordt dit onderzoek heel farma-achtig ingestoken door enkel één stofje in een capsule te stoppen en dan dubbelblind een humane studie daar mee uit te voeren. De chemische vorm van de stof in zo’n capsule is toch vaak anders dan zoals ze in een voedingsproduct voorkomen. Hierdoor is de opname, afbraak en daarmee ook de werking mogelijk anders. Daarbij kunnen verschillende stofjes in een voedingsproduct elkaar helpen, zou kan bijvoorbeeld vitamine C andere stoffen stabiliseren en daarmee bio-actiever houden. Maar waarom dan geen onderzoek doen met aardappelrassen die op basis van vorm en samenstelling heel sterk op elkaar lijken maar wel verschillen in dergelijke kleur-gevende componenten? Ik zou erg benieuwd zijn naar de resultaten van dat soort onderzoek! En blijken er dan geen effecten op de gezondheid gevonden te worden, dan blijft die paarse kleur in aardappels nog steeds een leuke noviteit. Onze jongens hebben de puree met paarse stukjes in ieder geval het met veel smaak opgegeten.