Het eerste Aardappelcongres van Nederland

De aardappel, een vergeten groente? 

18 februari 2016

9:30 - 15:30 uur
De Hallen, Bellamyplein 51, Amsterdam

 
Op 18 februari 2016 wordt het eerste Aardappelcongres van Nederland georganiseerd. Verschillende food professionals, van diëtisten tot journalisten en wetenschappers, gaan met elkaar in gesprek over de rol van de aardappel in ons dieet.
 
Waarom een aardappelcongres? 
Er is in de huidige tijd een hoop onzekerheid rondom goed en gezond eten. Verschillende onderzoeken vertellen ons wat we wel en niet moeten eten en de opmars van de superfoods is niemand ontgaan. Over de aardappel horen we echter maar weinig.
 
De aardappel, een vergeten groente? 
De aardappel wordt in Nederland vooral als koolhydraatbron gezien, maar er is veel meer over deze knol te vertellen. Prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU Amsterdam, gaat in zijn keynote in op hoe het komt dat wij de aardappel niet als groente beschouwen, terwijl dit in veel andere landen wel het geval is. Vervolgens diepen we in subsessies vier thema’s verder uit: de aardappel als vezelbron, de aardappel als koolhydraatbron, resistent zetmeel, en aardappels en sport.
 
De aardappel als vezelbron
We leren steeds meer over het belang van vezels voor onze gezondheid en een goede darmwerking. Prof. dr. Henk Schols, hoogleraar Food Chemistry, Wageningen UR, vertelt over de laatste stand van zaken in de wetenschap rond dit onderwerp. Dr. Jurriaan Mes, coördinator FibeBiotics project, Wageningen UR, vertelt over de specifieke effecten van vezels op het immuunsysteem.
 
De aardappel als koolhydraatbron
Prof. dr. Jaap Seidell gaat met deelnemers in gesprek over de rol van koolhydraten in ons dieet, de glycemische index van aardappels en de relevantie van de glycemische index en de glycemische last. Hoe kunnen we het beste communiceren over complexe onderwerpen als deze?

Resistent zetmeel
Prof. dr. Henk Schols, hoogleraar Food Chemistry, Wageningen UR en Dr. Piet Buwalda, Starch Technology Manager AVEBE en Wageningen UR vertellen ons wat resistent zetmeel precies is, hoe de hoeveelheid ervan in aardappels door verschillende bereidingswijzen beïnvloed kan worden, en welke effecten het heeft in ons lichaam.
 
Aardappels en sport

Anja van Geel, sportdiëtiste bij Sport Medisch Centrum Papendal vertelt over de rol die de aardappel kan spelen in het dieet van (top)sporters. Topsporter Miriam van Reijen vertelt hoe zij aandacht besteed aan haar voeding voor, tijdens en na wedstrijden, en welke plek de aardappel in haar dieet heeft.

Aanmelden
Heel graag bespreken we deze en andere onderwerpen samen met u op donderdag 18 februari! U kunt zich via deze link direct aanmelden. Aan deelname zijn géén kosten verbonden. De enige voorwaarde is dat u zich op professioneel vlak bezighoudt met aardappels of voeding en gezondheid in het algemeen (als teler, verwerker, wetenschapper, diëtist, journalist of student).