Basisrecepten

Altijd al willen weten hoe je nu de perfect gekookte aardappels bereid, of hoe je zelf frites maakt? Hieronder geven we je een aantal basisrecepten. Benieuwd naar de relatie tussen bereidingswijze en gezondheid? Kijk dan op deze pagina.

Hoe kook je aardappels?

Leg de aardappels in een grote kookpan en voeg met behulp van een maatbeker (zodat je kunt zien hoeveel water je gebruikt), zoveel koud water toe tot dat de aardappels allemaal onder water staan.

Voeg per liter water 5 gram zout toe. Breng het water aan de kook en kook de aardappels 25-30 minuten op matig vuur. Controleer de gaarheid van de aardappels met een mes. Prik tot het midden van de aardappel. Als de aardappel mee naar boven komt als je het mes optilt is deze nog niet gaar. De aardappel is gaar als deze blijft liggen als je het mes omhooghaalt. Giet de aardappels af en zet ze nog ca. 1 minuut terug op matig vuur om ze droog te stomen. Schud de pan af en toe om en klaar zijn je perfect gekookte aardappels.

Hoe bak je aardappels?

Boen de aardappels schoon. Leg ze in een grote kookpan en schenk er zoveel koud water bij dat ze voor de helft onder water staan. Voeg zout naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook ze bijna gaar. Afhankelijk van de grootte duurt dit 15-20 minuten. Prik met de punt van een mesje in de aardappels: als het mes er met enige weerstand in gaat, zijn ze bijna gaar. Giet de aardappels af en laat afkoelen.

Haal voorzichtig de schil van de aardappels en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. Verhit de olie in een grote koekenpan. Verdeel de schijfjes over de bodem van de pan en bak ze tot de onderkant goudbruin kleurt. Schep de schijfjes met een spatel om. Voeg de boter toe en bak de andere kant van de schijfjes goudbruin. Schep de aardappelschijfjes tijdens het bakken zo min mogelijk om, dan krijgt het korstje de meeste kans om krokant te worden. Bestrooi naar smaak met zout en versgemalen peper.

Hoe maak je puree?

Benodigdheden:

  • 1 kg aardappels

  • 150 ml melk

  • 25 g zachte boter

  • pureeknijper of stamper

Snijd de aardappels in stukken van gelijke grootte, in drieën of in vieren. Spoel ze onder de kraan met koud water goed schoon. Leg de aardappels in een grote kookpan en schenk er zoveel koud water bij dat ze voor de helft onder water staan. Voeg zout naar smaak toe, leg een deksel op de pan en breng ze aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en zet de pan nog ca. 30 seconden terug op matig vuur om ze droog te stomen. Schud ze af en toe om.

Verwarm in een ruime pan de melk en boter. Draai het vuur laag zodra het kookt. Schep de aardappels in de pureeknijper en knijp ze fijn boven de pan met melk, of stamp ze met de pureestamper fijn en roer ze door de melk. Breng de puree op smaak met zout en peper, roer goed tot een luchtige smeuïge puree. Wil je een ouderwets lekkere smaak geven aan je puree? Rasp dan een beetje verse nootmuskaat boven je puree.

 

Hoe maak je zelf frites? 

Snijd de aardappels in dikke plakken van 5 mm. Snijd de aardappelplakken in repen van 5 mm dik. Leg de frites in een vergiet en spoel onder koud stromend water het zetmeel eraf. Verdeel de frites over een schone keukendoek en dep ze goed droog.

Verhit een frituurpan met olie tot 160 °C. Als je geen friteuse hebt, gebruik dan een stevige pan met dikke bodem en verhit hierin de olie. Controleer de temperatuur met een keukenthermometer; in plaats van een frituurmandje kun je een frituurschep gebruiken. Bak de frites in kleine porties ca. 3 minuten. Schud het mandje zachtjes in de olie zodat de temperatuur van de olie gelijk blijft. Haal het mandje omhoog, schud de olie eraf en laat de frites goed uitlekken. Verdeel de frites overde bakplaat met bakpapier. Herhaal met de rest van de frites tot ze allemaal zijn voorgebakken. Laat ze helemaal afkoelen.

Verhoog de temperatuur van de olie tot 175 °C. Bak de frites in kleine porties in 3-4 minuten goudgeel en krokant. Schep de frites in een ruime kom en bestrooi met zout naar smaak. Bak op dezelfde manier de rest van de frites goudgeel en krokant.

Het is belangrijk dat je de frites niet boven de 175 °C frituurt en dat je ze goudgeel en niet te bruin bakt. Lees hier meer over de mogelijke acrylamide-vorming.

Voorgegaarde, voorverpakte en gekoelde Franse of Vlaamse frites:

Verhit de frituurolie tot 175 °C. Bak de frites in kleine porties in 3 minuten (voor Franse frites) of 4 minuten (voor Vlaamse frites) goudgeel en krokant. Schud het mandje hierbij zachtjes in de olie zodat de temperatuur van de olie gelijk blijft en de frites gelijkmatig verhit worden. Haal het mandje omhoog, schud de olie eraf en laat de frites goed uitlekken. Schep de frites in een ruime kom en bestrooi met zout naar smaak. Bak op dezelfde manier de rest van de frites goudgeel en krokant.

Het is belangrijk dat je de frites niet boven de 175 °C frituurt en dat je ze goudgeel en niet te bruin bakt. Lees hier waarom!

Hoe pof je aardappels?

Een perfect gepofte aardappel oogt wat luxer dan een gekookte aardappel, maar meer werk is het niet.

Voor poffen op de barbecue en in de oven heb je wat meer geduld nodig, maar kun je wel genieten van een knapperig schilletje. In de magnetron is je aardappel sneller gepoft.

Serveer je stomende aardappel met een lekker sausje. Bijvoorbeeld zure room met bieslook, of groene pesto met roomboter of tzatziki.

 

1. op de barbecue

Steek de barbecue aan. Neem grote kruimige aardappels en laat ze nog in de schil. Boen de aardappels schoon en prik ze met een vork meermalen in. Wikkel de aardappels in aluminiumfolie en pof ze op de barbecue in ongeveer 30 - 40 minuten gaar. De aardappels zijn gaar als je er gemakkelijk een satéstokje kunt insteken en uithalen.

 Je kunt de aardappels ook eerst voorkoken: kook de aardappels in de schil 10 minuten in een bodempje water. Pof ze vervolgens, in aluminiumfolie, op de barbecue in 10-15 minuten gaar.

2. in de oven

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappels schoon en wikkel in aluminiumfolie. Pof ze in de oven in ca. 1 uur gaar. De aardappels zijn gaar als je er gemakkelijk een satéstokje kunt insteken en uithalen.

3. in de magnetron

Neem 4 grote kruimige aardappels in de schil en boen ze schoon. Prik met een vork wat gaatjes in de aardappels en wikkel ze in magnetronfolie. Pof ze in 7 min. op vol vermogen in de magnetron.

 

Hoe maak je aardappelsalade?

Neem, voor 4 personen, 1 kilo liefst vastkokende aardappels. Boen ze schoon en snijd ze in plakjes of partjes. Kook de aardappels in 10 minuten beetgaar. Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Je kunt ook een restje gekookte aardappels of voorgekookte aardappels van de supermarkt nemen.

Roer een dikke dressing van 1 bekertje zure room, 3 el mayonaise, 1 eetlepel witte wijnazijn, zout en peper. Snijd 3 bosuitjes in ringetjes. Schep de afgekoelde aardappels samen met de bosui door de dressing. Voeg nog iets azijn toe als de salade te vast wordt. Laat de salade minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast op smaak komen.

 

Hoe bereid je frites van verse aardappels in de Airfryer?

Neem vastkokende aardappels. Boen de aardappels schoon en schil ze bij voorkeur niet. Snijd de aardappels in dunne frites en laat ze 20 minuten rusten in koud water. Dep de frites droog en meng er (per kg friet) ¾ theelepel olie door of dep de frites niet droog en laat de olie achterwege. Verwarm de Airfryer voor en bak de frites gedurende 20 minuten op 180°C. Hussel tussendoor de frites tweemaal zodat ze allemaal gelijkmatig bruin worden.


Nog meer zelf koken met aardappels?
Kijk voor meer kookinspiratie met aardappels op aardappels.nl/recepten.